Tilan historia

Ylä-Markkulan tila sijaitsee Kouvolassa, Kouvolankylässä Kymijoen varrella.

Kymijokilaakson kulttuurimaisema on laaja ja arvokas kokonaisuus, jota luonnehtivat historiallinen maaseutuasutus kartanokulttuureineen, laajat viljelyalueet, monipuoliset luontokohteet sekä teollisuushistorian leimaamat maisemat. 

Kouvolankylä

Kouvolankylä Kymijoen rantamilla tunnetaan jo 1400-luvun puolivälistä lähtien. Ylä-Markkulan tilan historia ulottuu 1800-luvun alkupuolelle. Silloin se lohkottiin Markula-nimisestä kantatilasta. Nimeksi tuli Markkula. Tilakeskus näkyy kuitenkin jo kuninkaan kartastoja tarkastellessa, joten voidaan otaksua, että sen historia ulottuu ainakin 1700-luvun puolelle. Markulan suku on yksi Kouvolankylän kantasuvuista.

Tila sijaitsee muinaisjäännösalueella ja on merkitty Kustaan sodan aikaiseksi taistelukentäksi. Kouvolankylän maisema-alueet lukeutuvat myös valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi.

Palkittu karjatila

Lypsykarjan pito loppui vuonna 1981. Tällöin tilalla oli 14 lypsävää. Tämän jälkeen tilalla kasvatettiin sonneja ja sikoja vielä hetken aikaa. 

Tilan lypsykarja oli hyvin arvostettu. Edelleen kylän vanhemman väen kanssa jutuilla ollessani saan monesti kuulla tarinoita Mikkoloiden huippukarjasta.


Lypsykarjan pito loppui 1981
Lypsykarjan pito loppui 1981

Pitäjän kartta vuodelta 1785


Tilan isännäksi

Päädyin tilan isännäksi vuonna 2021, kun onnistuin pitkän etsinnän jälkeen tekemään kaupat Mikkolan suvun kanssa. He olivat omistaneet tilan vuodesta 1860. Tilakauppojen myötä tilan nimi muuttui Rantalasta Ylä-Markkulaksi, minkä nimen se oli saanut vuonna 1991 edellisien lohkomisien myötä. Tila tunnetaan kylällä Markulana ja Markkulana, joten tästäkin syystä nimi tuntui oikealta. Naapuritila alempana virtaa on taas nimeltään Markkula, joten Markkulan eteen lisättiin sana "ylä". 

Tila oli ennen minulle siirtymistä elänyt hiljaiseloa jo toista vuosikymmentä. On ollut suuri rikkaus astua  isännän saappaisiin ja päästä kirjoittamaan uutta sivua tilan historiassa ja herättämään sitä uudelleen henkiin.

Tulevaisuuden suunnitelmia on paljon mielessä. Niitä kehitellään jatkuvasti ja ne muovautuvat ajallaan. Kaikki mitä tilalla tullaan tekemään, tehdään vahvasti vanhaa ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta maisema-aluetta kunnioittaen.

Parhaiten pääset seuraamaan tilan kuulumisia sosiaalisen median kanaviamme seuraten 

Instagramissa ja Youtubessa.


OTA YHTEYTTÄ